Leren en ontwikkelen

Een leercultuur creëren? Zo doe je dat!

28 november 2022

De rol van zelfontplooiing en continue ontwikkeling wordt steeds belangrijker op de werkvloer. Maar hoe realiseer je dat? Er moet een corporate cultuur ontstaan waarin het vanzelfsprekend is voor medewerkers […]

Patrick Honing

Content marketeer
Blog Een leercultuur creëren? Zo doe je dat!

De rol van zelfontplooiing en continue ontwikkeling wordt steeds belangrijker op de werkvloer. Maar hoe realiseer je dat? Er moet een corporate cultuur ontstaan waarin het vanzelfsprekend is voor medewerkers dat zij zichzelf kunnen ontwikkelen. En ja, daar spelen budget, strategische loopbaantrajecten en samenwerkingen met opleiders een belangrijke rol in. Maar alleen daarmee red je het niet. Daarom geven we je een aantal praktische tips om leren in jouw bedrijfscultuur te verankeren.

1. Stimuleer het geven van feedback

Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Opleiding.nl, blijkt dat maar liefst 84% van de ondervraagde werknemers feedback van collega’s als een kans ziet om te leren. Toch zijn we terughoudend als het gaat om het geven van feedback. We zijn gewend om alleen datgene wat goed gaat te benoemen en zien feedback al snel als kritiek. Wanneer je een leercultuur wilt creëren in je organisatie, zul je van die gedachtegang af moeten. Stimuleer je medewerkers om elkaar feedback te geven – en hiervan te leren.

2. Zorg voor een proactieve houding ten aanzien van continu leren

Is het geven van feedback normaal geworden op de werkvloer? Dan is het aan de organisatie om een proactieve houding aan te nemen ten aanzien van continu leren en ontwikkelen. Dat betekent:

  • Goed communiceren over beschikbare budgetten.
  • Opleidingsplannen afstemmen op de langetermijnstrategie van de onderneming.
  • Durven investeren, ook in tijd.

3. Bespreek de ontwikkeling van je medewerkers

Wanneer je tijd en budget voor je medewerkers beschikbaar stelt om zich te ontwikkelen, is het natuurlijk wel de bedoeling dat zij hier gebruik van maken. Voor sommige medewerkers zal de drempel om dit te gaan doen hoog zijn, omdat ze het gevoel hebben dat ze niet zomaar 4 uur per week kunnen besteden aan studieopdrachten als er nog zo veel werk ligt. Deze gedachtegang kun je doorbreken door ontwikkeling regelmatig mee te nemen als agendapunt voor teamvergaderingen. Laat medewerkers vertellen over de opleiding die zij doen of wat zij hebben geleerd van feedback. Dit zorgt ervoor dat andere medewerkers ontwikkeling ook als zinvol gaan ervaren en zelf ook tijd aan hun ontwikkeling zullen gaan besteden.

Boek een vrijblijvende demo

Benieuwd naar de mogelijkheden van Opleiding.nl voor jouw organisatie? Boek een vrijblijvende demo om te zien hoe Opleiding.nl in de praktijk werkt en stel al je vragen aan onze professionals.

Boek een demo