Leren en ontwikkelen

Het belang van leren op de werkplek

22 december 2022

Leren op de werkplek helpt de medewerker én de organisatie verder. Hoe integreer je dit in de activiteiten van de organisatie?

Patrick Honing

Content marketeer
Blog Weinig tijd voor de ontwikkeling van je medewerkers? Drie praktische tips

Bij leren denkt men vaak aan leren op school. De trend is echter dat leren steeds vaker en meer plaatsvindt op de werkplek. Sollicitanten stellen zelfs steeds vaker de eis om te mogen en kunnen leren op hun toekomstige werkplek. Dit stimuleert niet alleen de kennis en vaardigheden van de medewerker, maar het helpt ook de organisatie verder. Maar wat is leren op de werkplek eigenlijk? En hoe maak je van leren een vast onderdeel van de activiteiten van de organisatie?

 

Formeel en informeel leren

Grofweg zijn er twee manieren van leren: formeel en informeel. Formeel leren is de meest gestructureerde manier van leren, tijdens cursussen, trainingen en workshops. Informeel leren is een meer spontane manier van leren. De medewerker leert dan door situaties die zich voordoen op de werkplek. Deze manier van leren is niet gestructureerd en de controle over het leerproces ligt in de handen van de persoon die leert.

 

Kies wat bij jouw organisatie past

Door de toenemende populariteit van leren op de werkplek, ontstaan er steeds meer varianten, zoals werkplekontwikkeling en werkplekstudie. Denk daarom goed na over welke variant het best bij jouw organisatie en medewerkers past. Uiteraard is een mix van formeel en informeel leren ook mogelijk.

 

De organisatie van de toekomst

Wil je als organisatie relevant blijven in een branche waar het verandertempo rap toeneemt? Integreer leren op de werkplek dan in de dagelijkse activiteiten van de organisatie. Maak een structureel plan om als organisatie te blijven ontwikkelen, door tijd en energie te steken in de ontwikkeling van werknemers.

 

Boek een vrijblijvende demo

Benieuwd naar de mogelijkheden van Opleiding.nl voor jouw organisatie? Boek een vrijblijvende demo om te zien hoe Opleiding.nl in de praktijk werkt en stel al je vragen aan onze professionals.

Boek een demo