Leren en ontwikkelen

Hoe creëer je draagvlak voor verandering?

12 oktober 2022

Regelgeving die verandert, technologische ontwikkelingen, een reorganisatie: het zijn allemaal verschijnselen die (grote) veranderingen met zich mee kunnen brengen in organisaties. Lees onze tips voor het creëren van draagvlak voor verandering bij je medewerkers.

Patrick Honing

Content marketeer
Blog hoe creëer je draagvlak voor verandering?

Regelgeving die verandert, technologische ontwikkelingen, een reorganisatie: het zijn allemaal verschijnselen die (grote) veranderingen met zich mee kunnen brengen in organisaties. Logischerwijs kunnen die veranderingen op weerstand rekenen vanuit medewerkers. Omdat werkgevers het soms lastig vinden om draagvlak te creëren voor verandering, lees je in deze blog wat je kunt doen.

Verandering is ook onderdeel van ondernemen

Eén ding is zeker: in organisaties verandert er voortdurend veel. Om al die nieuwe situatie het hoofd te kunnen bieden, dienen doelen te worden bijgesteld en werkzaamheden anders te worden uitgevoerd. Daarbij krijg je onvermijdelijk te maken met emoties bij medewerkers. Dit is onderdeel van het veranderproces en daarin speel jij als werkgever een belangrijke rol. Je wilt tenslotte dat jouw medewerkers het veranderproces begrijpen en – belangrijker nog – enthousiast worden van de plannen.

Bewustwording van het nut van veranderen

Het begin van het veranderproces wordt gekenmerkt door het informeren van medewerkers waarom er verandering gaat plaatsvinden. Je kunt daarbij een mooi toekomstbeeld schetsen welke doelen je realiseert en wat het oplevert. Hiermee wakker je optimisme en enthousiasme aan en stimuleer je medewerkers. Zorg er wel voor dat je uitgebreid vertelt hoe je het resultaat wilt behalen. Geef collega’s dus inzicht in wat de verandering betekent voor ze en hoe ze kunnen bijdragen aan het realiseren van de plannen. Wat ook belangrijk is: gun medewerkers de tijd om aan veranderingen te wennen. Informeer ze dus ruim voor de start van het veranderproces. Op deze manier kunnen ze ook zelf over de plannen nadenken en er een mening over vormen.

Feedback van collega’s is belangrijk

Van feedback leer en groei je, en dat geldt zeker ook voor de feedback van je collega’s. Dat betekent wel dat je ze mee mogen denken én beslissen over de plannen en ze het gevoel geven dat ze het ook veilig kunnen bespreken als ze dat willen. Breng in kaart wat de bezwaren zijn en pas de plannen daar waar mogelijk op aan. Het heeft namelijk geen zin om je eigen plannen erdoorheen te drukken. Zorg er daarnaast voor dat er genoeg inspraakrondes zijn. Niet alleen tijdens de start maar ook gedurende het veranderproces. Op die manier geef je iedereen de kans om zijn of haar feedback te delen, want niet elke collega zal uit eigen initiatief naar je toe komen.

Betrekken van je collega’s

Het is goed om rekening te houden met jarenlange ervaring van collega’s. Daarom is het verstandig om ze vanaf het begin bij het veranderingsproces te betrekken:

  • Luister naar de ideeën en voorstellen van collega’s en laat ze meedenken over de plannen.
  • Geef iedereen een duidelijke en zinvolle rol in het veranderproces.
  • Blijf tijdens het hele proces goed communiceren en zorg dat je collega’s continu weten waar ze aan toe zijn.
  • Vergeet niet om af en toe je waardering uit te spreken naar je medewerkers toe en successen met elkaar te vieren. Dit is een beloning voor iedereen die hard werkt aan het realiseren van de plannen.

Draagvlak creëren in de praktijk

Wanneer je jouw medewerkers betrokken en enthousiast kunt maken, kun je het veranderproces in de organisatie tot een succes maken. Wil je meer professioneel advies over het creëren van draagvlak voor verandering? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze accountmanagers.

Boek een vrijblijvende demo

Benieuwd naar de mogelijkheden van Opleiding.nl voor jouw organisatie? Boek een vrijblijvende demo om te zien hoe Opleiding.nl in de praktijk werkt en stel al je vragen aan onze professionals.

Boek een demo