Leren en ontwikkelen

Microlearning: vier voordelen van leren in kleine stukjes 

31 juli 2023

Een belangrijke trend in het onderwijslandschap is microlearning, oftewel het opdelen van leren in kleinere stukjes. In dit blog ontdek je waarom deze leervorm zo effectief is en welke voordelen het biedt voor jouw organisatie. 

Annemarijn van den Berg

Online Marketeer

In een tijdperk waarin het tempo hoog ligt en informatie wijdverspreid is, vormt het efficiënt en effectief organiseren van de ontwikkeling van medewerkers een flinke uitdaging. Om dit te realiseren, is het soms nodig om verder te kijken dan traditionele leermethoden. Een belangrijke trend in het onderwijslandschap is microlearning, oftewel het opdelen van leren in kleinere stukjes. In dit blog ontdek je waarom deze leervorm zo effectief is en welke voordelen het biedt voor jouw organisatie. 

Wat is microlearning? 

Hoewel het concept van microlearning niet nieuw is, heeft het de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Je hebt er dan ook vast al eens van gehoord. Maar wat houdt het precies in? In tegenstelling tot traditionele leermethoden (macrolearning), waarbij informatie in grote brokken wordt aangeboden, is microlearning een (online) leermethode waarbij informatie wordt opgedeeld in kleine stukjes. Deze informatie wordt vervolgens aangeboden in de vorm van korte interactieve modules, bestaande uit bijvoorbeeld video’s, quizzen of infographics. Elke module heeft een duidelijk en specifiek leerdoel en duurt meestal niet langer dan 15 minuten. Het consumeren van informatie in kleine brokjes sluit goed aan bij de technologische ontwikkelingen van de afgelopen decennia en past bij de snelle levensstijl van tegenwoordig. 

Vier belangrijke voordelen van microlearning 

Microlearning heeft een aantal belangrijke voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje: 

1. Flexibiliteit  

Een van de grootste voordelen van microlearning is de flexibiliteit. Waar traditionele leermethoden vaak tijd- en plaatsgebonden zijn, is informatie bij microlearning altijd en overal toegankelijk. Leerlingen kunnen zelf bepalen wanneer, waar en in welk tempo ze willen leren.  

2. Tijdbesparend  

Daarnaast bespaart microlearning tijd. De korte modules nemen weinig tijd in beslag. Medewerkers kunnen gemakkelijk informatie opnemen tussen andere werkzaamheden door, zonder kostbare tijd te verspillen. 

3. Betere retentie  

Microlearning is bewezen effectief! Deze leermethode is gebaseerd op het concept van de vergeetcurve, dat in 1883 is ontwikkeld door de Duitse psycholoog Ebbinghaus. Uit verschillende experimenten is gebleken dat mensen snel informatie vergeten, maar dat dit effect kan worden tegengegaan door het leerproces gespreid te herhalen. Het opdelen van informatie in kleine blokken zorgt dan ook voor een betere retentie.  

4. Hoge betrokkenheid  

Tot slot leidt microlearning ook tot een hogere betrokkenheid van lerenden. Interactieve elementen en multimedia zorgen voor een boeiende leerervaring die de aandacht vasthoudt. Het zal voor je medewerkers gemakkelijker zijn om voor een korte periode hun concentratie vast te houden.  

Microlearning toepassen in jouw organisatie 

Er zijn een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden om microlearning succesvol te integreren in je organisatie. Zo is het belangrijk ervoor te zorgen dat de inhoud van de modules aansluit bij de kennis van je medewerkers. Door relevante en bruikbare informatie te bieden, wordt de motivatie om te leren vergroot. Daarnaast is regelmatige feedback van groot belang. Dit stelt je medewerkers in staat om hun vooruitgang te zien en te begrijpen waar ze nog aan moeten werken. Tot slot is het essentieel om regelmatig de effectiviteit van microlearning te evalueren. Door de impact te meten en te analyseren, kunnen eventuele aanpassingen worden gemaakt om het leerproces te verbeteren. 

Een gevarieerd leeraanbod op maat 

Hoewel microlearning veel voordelen biedt, is het goed om ook andere leervormen aan te blijven bieden aan je medewerkers. Iedere medewerker is namelijk anders, en behoeften in leermethoden kunnen per persoon verschillen. Door een gevarieerd aanbod van leermethoden kunnen alle medewerkers zich optimaal blijven ontwikkelen. Opleiding.nl is dé partner voor organisaties die leren en ontwikkelen belangrijk vinden. Op ons alles-in-één leerplatform kunnen jouw medewerkers gemakkelijk de juiste opleiding of training kiezen die aansluit bij hun ontwikkelingsbehoeften. Benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? We denken graag met je mee. 

Demo aanvragen?

Opleiding.nl laat jou graag zien wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen. Boek daarom direct een vrijblijvende demo, ontdek onze dienstverlening en stel al je prangende vragen aan onze experts.

Boek een demo