Leren en ontwikkelen

Opleidingsintermediairs: de sleutel tot succesvol leren en ontwikkelen

12 april 2023

Een opleidingsintermediair kan veel betekenen voor bedrijven en haar werknemers. In dit blog lees je wat een opleidingsintermediair is, wat haar expertise is en op welke manieren organisaties daar de vruchten van plukken.

Patrick Honing

Content marketeer
Blog Intermediairs: de sleutel tot leren en ontwikkelen

Je hebt de term ‘opleidingsintermediair’ vast weleens gehoord. Maar wat is een opleidingsintermediair en wat doet het? En in welke opzichten heeft het meerwaarde voor organisaties en haar werknemers? In dit blog vertellen wij je er alles over. 

Wat is een opleidingsintermediair?

Een opleidingsintermediair is een matchmaker, een onmisbare schakel tussen partijen. Deze organisatie richt zich namelijk op het bemiddelen tussen werkgevers, individuen en opleiders. Opleidingsintermediairs assisteren bij het zoeken naar opleidingen, bijvoorbeeld naar taalcursussen, managementtrainingen en zelfs volledige opleidingstrajecten. Door als organisatie gebruik te maken van de expertise en het netwerk van een opleidingsintermediair, kun je snel en efficiënt de juiste opleidingen kiezen voor je bedrijf en je medewerkers. 

De opleidingsintermediair als bruggenbouwer

Je weet nu inmiddels wat een opleidingsintermediair is. Maar wat doet zo’n bruggenbouwer nu precies? De opleidingsintermediair kan organisaties bij heel veel vraagstukken ondersteunen. Zo kan het bedrijven helpen bij het vinden van geschikte opleidingen voor hun medewerkers en advies geven over welke opleidingen aansluiten op de behoeften van de organisatie en de werknemers. Ook op financieel vlak draagt een opleidingsintermediair haar steentje bij: het biedt hulp bij het aanvragen van subsidies en andere financiële ondersteuning voor opleidingen. En wil je als werkgever opleidingsprogramma’s ontwikkeld zien en professioneel advies krijgen over opleidingsvraagstukken? Ook daarin voorziet een opleidingsmediair. Al deze diensten maken dat een dergelijke organisatie een voorname rol kan spelen in de ontwikkeling van organisaties en hun medewerkers. Je ziet het al, het in de arm nemen van een opleidingsintermediair kan organisaties heel veel opleveren. 

De meerwaarde van een opleidingsintermediair

Ga jij in zee met een opleidingsintermediair, dan zal de meerwaarde ervan snel blijken. Het werken met zo’n organisatie kan bedrijven namelijk heel veel opleveren. Een opleidingsintermediair blinkt uit op de volgende vlakken:

 1. Tijdbesparing

  Doordat een opleidingsintermediair het volledige proces van opleidingen en trainingen zoeken en het automatiseren van inkopen voor zijn rekening neemt, bespaar je als organisatie veel tijd omdat je het niet zelf hoeft te regelen.

 2. Hoge kwaliteit gegarandeerd

  Een opleidingsintermediair zorgt ervoor dat het leeraanbod haarfijn past bij de behoeften van jouw bedrijf. Daarbij kiest het voor opleidingen die voldoen aan een hoge standaard van kwaliteit in combinatie met gekwalificeerde docenten.

 3. Minder kosten

  Opleidingsintermediairs kopen meestal voor een groot aantal klanten opleidingen in, dus als organisatie profiteer je vaak van korting op opleidingsprogramma’s die een opleidingsintermediair aanbiedt.

 4. Advies op maat

  Een opleidingsintermediair beschikt over kennis van de arbeidsmarkt en weet altijd de juiste opleidingen en trainingen te koppelen aan specifieke beroepen.

Deze bedrijven maken al gebruik van een opleidingsintermediair

Veel (grote) bedrijven werken inmiddels samen met een opleidingsintermediair. Nederland kent diverse opleidingsintermediairs, zoals bijvoorbeeld Opleiding.nl, of alternatieven zoals Archipel en Studytube. Als opleidingsintermediair onderscheiden wij ons bij Opleiding.nl door onze expertise en ons netwerk te delen met onze klanten, zodat werknemers optimaal gebruik kunnen maken van onze opleidingsmogelijkheden. We werken samen met professionele trainers en opleidingsinstituten zodat we organisaties kwaliteitsopleidingen en -trainingen kunnen aanbieden. Bedrijven zoals Randstad, UWV en Maandag maken al gebruik van onze diensten als opleidingsintermediair. In de klantcase ‘Opleiding.nl en UWV stimuleren de werkhervatting van cliënten’ lees je hoe Opleiding.nl UWV heeft kunnen helpen en hoe zij dit hebben ervaren. Wil je weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? We vertellen je er graag alles over tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Boek een demo bij ons!

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden die Opleiding.nl jouw organisatie kan bieden? Boek een demo waarin je al je vragen kunt stellen en ontdekt hoe Opleiding.nl te werk gaat in de praktijk.

Boek een demo