Leren en ontwikkelen

Blended learning: een interessante mix van traditioneel en online onderwijs

18 augustus 2023

Blended learning is de succesvolle combinatie van traditioneel en digitaal leren en brengt het beste van beide onderwijsvormen samen. Ben je nieuwsgierig hoe dat in zijn werk gaat? Lees het in ons blog!

Patrick Honing

Content marketeer
Blog Blended learning

Heb je ooit weleens nagedacht of blended learning iets voor jouw medewerkers kan zijn? Deze vorm van onderwijs combineert een traditionele klasomgeving met de flexibiliteit van online leren. In dit blog gaan we dieper in op blended learning, wat de voordelen zijn en welke rol technologie speelt in blended learning. Ook lees je hoe het succes van blended learning gemeten kan worden.  

Wat is blended learning precies?

Blended learning, zoals de naam al aangeeft, is de Engelse vertaling voor gemixt leren. Het bestaat uit meerdere leervormen die zijn omgedoopt tot één leervorm. Blended learning combineert elementen van klassikale training en e-learning, wat studenten de kans geeft om deel te nemen aan online colleges en virtuele discussies. Bovendien kunnen zij zowel in persoonlijke als virtuele omgevingen interactie hebben met docenten en medestudenten. Kortom, blended learning omvat een diverse leerervaring die flexibiliteit en interactie bevordert. 

Wat is blended learning?

Wat zijn de voordelen van blended learning?

Blended learning is een leervorm die aan populariteit wint en waarvoor steeds vaker wordt gekozen. Dat is op zich ook niet zo gek, want blended learning gaat gepaard met vele voordelen. We sommen een aantal voor je op. 

De voordelen van blended learning

De rol van technologie

Het mag geen verrassing heten dat technologie van essentieel belang is voor blended learning. Alleen al de integratie van diverse leermiddelen en -methoden speelt een grote rol. Hierdoor krijgen docenten en deelnemers volop de gelegenheid om interactieve en gepersonaliseerde leerervaringen te creëren. Daarnaast zijn videoconferenties en discussiefora onmisbaar als het om blended learning gaat. Dit is namelijk erg belangrijk om de communicatie en samenwerking tussen deelnemers en docenten te stimuleren.  

Ten slotte willen we één voorbeeld van technologie in blended learning in het bijzonder noemen, en dat is het gebruik van online leerplatform en leermanagementsystemen, ook wel LMS genoemd. In een eerder blog hebben we al eens aandacht besteed aan een LMS, waarin we dieper ingingen op de functionaliteit en de voordelen van zo’n platform. De flexibiliteit en het zelfsturend leren, wat centraal staat op deze platforms, zijn onmisbare onderdelen in blended learning. Het komt erop neer dat technologie het beste van beide werelden samenbrengt: de toegankelijkheid van online leren in combinatie met de (persoonlijke) interactie en ondersteuning van traditioneel onderwijs in een klaslokaal.   

Hoe meet je blended learning?

Natuurlijk weet je pas echt of het inzetten van blended learning is geslaagd als je de resultaten kunt meten. Met een goede evaluatie weet je wat de prestaties van het leertraject waren, zodat je weet waar er eventueel ruimte voor verbetering is. Ook met een LMS is het mogelijk om een blended learning-traject te meten. Je hebt hier namelijk inzicht in wie er bezig is met het online gedeelte, wie het heeft afgerond en wat de resultaten zijn van de medewerkers. Ook kun je er informatie terugvinden over de tijdsduur en de beoordelingen van de trainingen. Ten slotte is de feedback van deelnemers en docenten ook een uitstekende methode om blended learning te monitoren. Dit kan waardevolle informatie verschaffen over de effectiviteit van deze leervorm. 

Blended learning via Opleiding.nl

Wil jij met je organisatie ook werk maken van blended learning voor je werknemers? Wij bieden jou die mogelijkheid! Door onze samenwerking met onze zusterorganisatie SkillsTown kun je profiteren van een naadloos geïntegreerd LMS dat perfect gekoppeld wordt aan ons alles-in-één leerplatform. Op dit platform kunnen we daarnaast een opleidingsaanbod opstellen dat aansluit op de wensen van je organisatie. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Wacht dan niet langer en vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Onze professionals maken graag tijd voor je.  

Vraag nu een demo aan!

Ben je benieuwd hoe Opleiding.nl jouw organisatie van dienst kan zijn? Onze professionals zijn erg gepassioneerd en vertellen jou er graag alles over. Boek nu een vrijblijvende demo en kom alles te weten over onze dienstverlening.

Boek een demo