Goed werkgeverschap

De 4 pijlers van werkgeluk

10 februari 2023

Wil je weten hoe je werknemers tevreden kunt houden? Verdiep je dan eens in het PERK-model, ontwikkeld door de Universiteit van Californië. In dit model staan de 4 pijlers die werkgeluk vergroten.

Patrick Honing

Content marketeer
Blog De 4 pijlers van werkgeluk

Hoe fijn zou het zijn als je medewerkers iedere dag met een grote glimlach naar het werk komen? Vanzelfsprekend is dit echter niet, en dat kan met meerdere factoren te maken hebben. Wat je enorm kan helpen, is achterhalen welke factoren het werkgeluk van je medewerkers stimuleren en vergroten. Gelukkig wordt er veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp. In dit blog lees je wat de vier pijlers van werkgeluk zijn.

Het belang van werkgeluk

Voordat we kijken naar wat de vier belangrijkste pijlers van werkgeluk zijn, is het goed om even stil te staan bij de vraag: wat maakt werkgeluk nou zo belangrijk? Het is gebleken dat gelukkige mensen beter presteren dan minder gelukkige mensen. Ze hebben over het algemeen meer energie, zijn creatiever en leven gezonder. Ook zijn ze doorgaans productiever en is het verzuim minder. Aangezien mensen doorgaans veel tijd doorbrengen op het werk, is het fijn als ze daar ook plezier aan beleven. Het grote voordeel daarvan is dat die positiviteit en energie aanstekelijk werken en het werkgeluk van anderen daar ook weer positief door beïnvloed wordt.

Het PERK-model

Om te achterhalen waar mensen precies voldoening uit halen op hun werk, heeft de Universiteit van Californië onderzoek verricht naar werkgeluk. Naar aanleiding van het onderzoek heeft de universiteit een nieuw model ontwikkeld: het PERK-model. Dit model omvat de vier belangrijkste pijlers voor het vinden van werkgeluk. De nadruk ligt vooral op wat mensen kunnen doen om hun eigen werkgeluk te stimuleren.  

1. Purpose (zingeving)

Bij de eerste van de vier pijlers, purpose, gaat het om de dingen waar je medewerkers in geloven en waar ze energie van krijgen. Het draait om de dagelijkse werkzaamheden die aansluiten bij hun persoonlijke waarden. Dat betekent dat medewerkers dingen doen waar ze van houden en in geloven. Als voorbeeld geven de onderzoekers van de Universiteit van Californië het bedrijf Patagonia. Dit bedrijf hecht veel waarde aan natuurbescherming, de optimale balans tussen werk en privé en het gezinsleven. Daarom maakt Patagonia gebruik van duurzame materialen, heeft het flexibele werktijden voor medewerkers en is er kinderopvang op de werkplek mogelijk. Deze zaken hebben medewerkers in grote mate een gevoel van purpose gegeven.

 

2. Engagement (betrokkenheid)

Mensen vinden het belangrijk dat ze zich emotioneel betrokken voelen bij het werk dat ze doen. Volgens het onderzoek van de universiteit spelen drie elementen een rol bij engagement:

  • Plezier: medewerkers hebben onderling fijn contact.
  • Autonomie: werknemers hebben de ruimte om zelf te beslissen over hun agenda, werkzaamheden en persoonlijke ontwikkeling.
  • Opgaan in het werk: de tijd vliegt en mensen gaan totaal op in hun werkzaamheden. Ze kijken niet om de haverklap op de klok om te zien of ze al naar huis mogen.

  

3. Resilience (veerkracht)

Tegenslagen en afwijzingen horen er helaas soms ook bij. Maar hoe verwerken je medewerkers dat? Werknemers hebben veerkracht nodig om met teleurstelling, fouten en afwijzing om te kunnen gaan. Er zijn verschillende manieren voor mensen om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden op het werk. Mindfulness kan een oplossing bieden voor zulke situaties. Bij mindfulness zijn mensen zich volledig bewust van hun huidige ervaring. Ze leven met aandacht en richten zich op de dingen waar ze nu mee bezig zijn. Op die manier worden mensen veerkrachtiger, kunnen ze tegenslagen beter verwerken én ervaren ze meer werkgeluk.  

4. Kindness (vriendelijkheid)

Als werkgever wil je natuurlijk een vriendelijke werkomgeving creëren. Dit is belangrijk omdat collega’s elkaar helpen, vertrouwen én steunen in zo’n omgeving. Deze eigenschappen zorgen niet alleen voor meer werkgeluk, maar ook tot een betere samenwerking. 

Aan de slag met jouw werkgeluk?

Wij helpen je graag jouw strategische HRD-doelstellingen te behalen, bijvoorbeeld door het vergroten van werkgeluk van werknemers binnen de organisatie. Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Plan dan een kennismakingsgesprek met één van onze collega’s, we bespreken graag de mogelijkheden met je!

Boek een vrijblijvende demo

Benieuwd naar de mogelijkheden van Opleiding.nl voor jouw organisatie? Boek een vrijblijvende demo om te zien hoe Opleiding.nl in de praktijk werkt en stel al je vragen aan onze professionals.

Boek een demo