De impact van automatisering en AI op de arbeidsmarkt
AI ontwikkelt zich razendsnel en we kunnen er al een tijd niet meer omheen. Moeten we hier sceptisch over zijn of biedt het juist heel veel kansen? En welke impact hebben al deze ontwikkelingen op de arbeidsmarkt?
Patrick Honing
Content marketeerDe een is er sceptisch over, de ander is juist weer laaiend enthousiast. Eén ding is zeker: AI houdt de gemoederen bezig. Het is een ontwikkeling die niet te stoppen is en nu al erg veel invloed heeft in ons dagelijks leven. Maar wat voor gevolgen gaan AI en automatisering nou eigenlijk hebben op zakelijk gebied? In dit blog lees je alles over het effect van AI op de arbeidsmarkt, in welke sectoren automatisering een rol speelt (en gaat spelen) en wat de mogelijkheden én risico’s van AI zijn. Ook laat Tom Bos, CEO van onze zusterorganisatie SkillsTown, zijn licht schijnen over AI in opleidingsland.
Wat is AI nou eigenlijk precies?
AI heeft zich dus al flink genesteld in ons alledaagse leven. We hebben er allemaal weleens mee te maken, denk aan bijvoorbeeld virtuele assistenten als Google Now en Siri, muziek- en filmaanbevelingen van Spotify en Netflix en online customer support in de vorm van chatbots. Maar wat is AI (kunstmatige intelligentie) precies? Het is de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden uit te voeren, zoals redeneren, leren, creativiteit en planning. Technische systemen maken gebruik van AI om de omgeving waar te nemen, deze waarnemingen te verwerken en problemen op te lossen om zo specifieke doelen te behalen. Een computer krijgt via sensoren als bijvoorbeeld een camera voorbereide en verzamelde data, verwerkt deze en reageert erop. AI-systemen kunnen hun gedrag tot op zekere hoogte aanpassen, door het effect van vorige acties te analyseren. Wat voor effect heeft AI eigenlijk op ons en de arbeidsmarkt?
Wat brengt AI (mogelijk) teweeg?
AI heeft nu dus al grote invloed op de dingen die we doen en dat zal in de toekomst, ook op de arbeidsmarkt, groot effect hebben. Op termijn zullen banen door AI veranderen, al dan niet verdwijnen. Het gebruik van AI zal in de toekomst standaard worden, of het nou om technische sectoren, het onderwijs of overheidsorganisaties gaat. Kunstmatige intelligentie gaat zelfs een rol spelen in sectoren waar opleiding en bijscholing van werknemers centraal staat. In de toekomst wint AI verder aan terrein. Zo gaan bedrijven chatbots inzetten die steeds beter antwoord kunnen geven op de vraag van de consument. En organisaties als Philips en DHL experimenteren bijvoorbeeld met AI-gestuurde systemen die de vraag kunnen voorspellen om op die manier het voorraadbeheer te optimaliseren.
In deze sectoren speelt AI al een grote rol
Het mag geen verrassing heten dat de medische sector, cybersecurity en e-commerce vakgebieden zijn waarin AI een prominente plaats inneemt en gaat nemen. Het stellen van diagnoses en het voorspellen en identificeren van bedreigingen in de cyberbeveiliging zijn bekende voorbeelden van kunstmatige intelligentie op de arbeidsmarkt. Maar natuurlijk ook de zelfrijdende auto’s in de vorm van bestelauto’s en vrachtwagens is een inmiddels omarmde ontwikkeling die in het oog springt. Dat heeft vanzelfsprekend een grote impact op de transportsector. In de logistieke sector wordt kunstmatige intelligentie ingezet om de planning te verbeteren, de openbare ruimte goed te onderhouden en het verkeer efficiënter te regelen. Zoals je kunt lezen, is AI alom aanwezig. Toch blijft de vraag: moeten we AI volledig benutten of toch een slag om de arm houden?
De mogelijkheden én gevaren
Ook wanneer het om een onderwerp als AI gaat, zijn er voor- en tegenstanders te bespeuren. Natuurlijk, kunstmatige intelligentie helpt ons nu al en gaat dat ook in de toekomst doen, maar voor de vrees voor overbodige functies en een gebrek aan veiligheid van AI-toepassingen valt ook iets te zeggen. Welke kansen biedt AI, en welke risico’s brengt het met zich mee?
AI in opleiden
Tom Bos is mede-oprichter en CEO van onze zusterorganisatie SkillsTown en hij is een kenner en een enthousiast gebruiker op het gebied van AI. Als directeur van een gerenommeerde opleider als SkillsTown, weet hij als geen ander wat voor gevolgen AI heeft in de wereld van opleiden. Tom heeft onlangs nog een workshop over AI gegeven op het zonnige Learnfest 2023, een leerevent voor HR- en L&D-professionals dat Opleiding.nl samen met SkillsTown heeft georganiseerd. Wat gaat AI volgens Tom in de toekomst teweegbrengen als het gaat om opleiden? Hij deelt speciaal voor ons blog zijn visie over AI. “AI is al jaren niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Dit was alleen nog relatief onmerkbaar en subtiel. Dat is met de komst van ChatGPT veranderd. Dit heeft ook grote gevolgen voor opleiden en learning & development. AI zal in staat zijn om op een veel efficiëntere en gepersonaliseerde manier leerstof aan te bieden aan individuen en groepen. Dit zal de kwaliteit van het onderwijs en de ontwikkeling van vaardigheden verbeteren en de kosten verlagen.”
Het is van groot belang dat de learning & development-sector zich blijft ontwikkelen en aanpassen aan de veranderingen van AI
Om optimaal gebruik te maken van de potentie van AI, is proactief handelen geboden. De ontwikkelingen gaan zo hard, waarbij stilstaan geen optie lijkt. Tom legt uit: “AI zal leiden tot een veranderende vraag naar bepaalde soorten kennis en vaardigheden, waardoor er nieuwe kansen en uitdagingen ontstaan voor opleiders en trainers. Het is dan ook van groot belang dat de learning & development-sector zich blijft ontwikkelen en aanpassen aan deze veranderingen, om zo optimaal te kunnen profiteren van de mogelijkheden die AI biedt en te zorgen dat iedereen kan blijven groeien en ontwikkelen in een steeds veranderende wereld.”
Opleiding.nl en AI
Bij Opleiding.nl zijn we ons dus volop bewust van de opkomst van AI en integreren we dit al deels in ons werk. We zien de enorme potentie van kunstmatige intelligentie en zijn van mening dat dit ons werk in de toekomst makkelijker kan maken. Houd onze website in de gaten, want binnenkort publiceren we een blog over de AI-tool Eden, een nieuwe functionaliteit op ons platform Opleiding.nl Zakelijk. Deze wil je niet missen! Wil je na het lezen van dit blog met ons in gesprek over AI of wil je meer te weten komen over onze dienstverlening? Vraag dan direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Onze professionals vertellen je graag alles over onze expertise!
Demo aanvragen?
Opleiding.nl laat jou graag zien wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen. Boek daarom direct een vrijblijvende demo, ontdek onze dienstverlening en stel al je prangende vragen aan onze experts.