Leren en ontwikkelen

De impact van nieuwe technologieën op onderwijs

15 november 2023

Niets is zo veranderlijk als het weer wordt vaak gezegd. Maar dat geldt zeker ook voor (nieuwe) technologieën. Op het gebied van AI en Virtual Reality zijn er volop ontwikkelingen, die ook doordringen tot het onderwijs. Welke impact heeft dat precies? Je leest het in dit blog!

Patrick Honing

Content marketeer
Blog De impact van nieuwe technologieën op onderwijs

Ontwikkelingen op het gebied van technologie zijn er altijd. Maar wat voor impact heeft dat eigenlijk op (het volgen van) opleidingen? Denk alleen al aan de opmars van kunstmatige intelligentie of digitale leerplatforms die steeds meer populariteit genieten. In deze blog lees je welke technologische ontwikkelingen van invloed zijn op opleidingen.

Kunstmatige intelligentie (AI) in het onderwijs

Kunstmatige intelligentie (AI) lijkt zich in sneltreinvaart te nestelen in ons dagelijkse leven. Ook in het onderwijs krijgt men er steeds vaker mee te maken. We kennen allemaal inmiddels ChatGPT wel, een chatbot die je instructies kunt geven door het invoeren van zogenaamde ‘prompts’. De chatbot geeft op basis van de ingevoerde instructies een gedetailleerd antwoord. In ons eerdere blog over AI kwam SkillsTown-directeur Tom Bos al aan het woord over AI en ChatGPT in het onderwijs. Ook gepersonaliseerd leren is erg populair. Op deze manier is het onderwijs beter aan te sluiten bij de student, met betere uitkomsten en een beter leerproces als gevolg. De Universiteit van Amsterdam heeft geëxperimenteerd met AI-gestuurde systemen voor het personaliseren van online cursussen en het aanbieden van gepersonaliseerde ondersteuning aan studenten. Een ander voorbeeld van AI in het onderwijs is FeedbackFruits. Dit is een online platform dat samenwerking, communicatie en blended learning stimuleert. Het bevat daarnaast tools die interactie tussen studenten en docenten (en studenten onderling) mogelijk maken.

De opkomst van digitale leerplatformen

Studenten maken in het onderwijs steeds vaker gebruik van online leerplatformen en online leren is daarnaast ook niet meer weg te denken. Via online leerplatformen zoals FutureLearn en EdX kunnen studenten online opleidingen volgen van verschillende universiteiten en onderwijsinstellingen. Dit is een goede manier waarop studenten zich verder kunnen ontwikkelen en nieuwe vaardigheden kunnen verwerven via onderwijs op afstand. Deze vorm van leren heeft diverse voordelen, zoals toegankelijkheid en flexibiliteit en het gebruik van verschillende leermiddelen en interactieve leermethoden (bijvoorbeeld video’s en forums). Hierdoor neemt de betrokkenheid van studenten aanzienlijk toe. Andere voordelen van online leren en digitale platforms zijn kostenbesparing en zelfgestuurd leren. Dergelijke platforms stellen studenten namelijk in staat om in hun eigen tempo te leren en bieden vaak de mogelijkheid tot zelfevaluatie en voortgangscontrole.    

VR in het onderwijs

Virtual Reality (VR) in het onderwijs helpt bij het beter begrijpen en onthouden van leerstof.

Virtual learning in het klaslokaal

Ook Virtual Reality (VR) is een belangrijke technologische ontwikkeling die in het onderwijs al wordt toegepast. En dat is fijn, want VR zorgt ervoor dat studenten betrokken zijn en leerstof beter begrijpen en onthouden. Zo zijn er onderwijsinstellingen die VR-technologie geïntegreerd hebben in wetenschappelijke en technische vakken, om studenten zo virtuele laboratorium ervaringen te laten beleven. Zo kunnen ze complexe experimenten uitvoeren in een virtuele omgeving, waardoor ze praktische kennis opdoen zonder fysieke laboratoriumapparatuur. Een ander voorbeeld is het aanbieden van culturele en historische ervaringen door musea en culturele instellingen. Zij hebben VR-ervaringen gecreëerd om studenten een meeslepende ervaring te bieden van historische gebeurtenissen, kunst en culturele erfgoedstukken. Naast deze voorbeelden van VR in het onderwijs komt ook het simuleren van praktische vaardigheden geregeld voor. Bepaalde medische opleidingen maken gebruik van VR-simulaties om studenten te trainen in het uitvoeren van medische procedures en noodsituatie, zodat ze praktische vaardigheden kunnen oefenen in een realistische én veilige omgeving voordat ze met echte patiënten werken. Fijn om te weten als je een medische opleiding ambieert!

Opleiding.nl en AI

Zoals je hebt kunnen lezen, spelen de technologische ontwikkelingen ook in het onderwijs een grote rol. Bij Opleiding.nl zijn we altijd up-to-date en gaan we mee met de laatste ontwikkelingen op het gebied van technologie. Zo hebben we bijvoorbeeld AI-tool Eden als nieuwe functionaliteit toegevoegd aan ons platform Opleiding.nl Zakelijk. Binnenkort besteden we daar in een blog meer aandacht aan. Wil je meer informatie over AI en zou je met ons gesprek willen gaan over dit onderwerp? Bijvoorbeeld hoe een online leerplatform werkt en wat de voordelen ervan zijn? Wij kunnen je daarbij helpen! Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan en praat verder met onze professionals, die graag hun expertise met je delen.