Goed werkgeverschap

Ervaar de kracht van ervaring: de meerwaarde van 55-plussers voor jouw organisatie

20 juni 2023

De arbeidsmarkt is krapper dan ooit. Tóch bleek uit cijfers van het CBS dat in 2022 bijna de helft van de 55-plussers langdurig zonder werk zat. Volgens ons compleet onterecht! […]

Zoëll Yan-Karamat Ali

Content marketeer

De arbeidsmarkt is krapper dan ooit. Tóch bleek uit cijfers van het CBS dat in 2022 bijna de helft van de 55-plussers langdurig zonder werk zat. Volgens ons compleet onterecht! In dit artikel vertellen we je graag waarom juist deze generatie een echte aanwinst voor je organisatie kan zijn.  

Voordelen van 55-plussers voor jouw organisatie

Grote kans dat je er al mee te maken hebt gehad: de uitdaging van het vinden van geschikt personeel. Heb je weleens gedacht aan het aannemen van iemand met een schat aan kennis en praktijkervaring? Dit zijn de grootste voordelen van 55-plussers binnen jouw organisatie:  

  • Minder vaak langdurig ziek 
  • Minder (bij)scholing nodig 
  • Gemotiveerd en loyaal 
  • Dragen bij aan een diverse organisatie 

 

Minder vaak langdurig ziek 

Op de arbeidsmarkt heerst nog altijd de hardnekkige stereotypering van 55-plussers als duur en sneller ziek. Onderzoek van TNO bewijst het echter het tegendeel. Werknemers van 55 jaar of ouder zouden over het algemeen juist minder vaak en minder lang verzuimen dan hun 25-35-jarige collega’s. Dit komt volgens TNO doordat ze in een minder hectische levensfase zitten en daardoor minder vatbaar zijn voor bijvoorbeeld een burn-out of andere psychische klachten.  

Vaak minder intensieve scholing nodig

Ook de kwaliteiten van 55-plussers worden vaak onterecht in twijfel getrokken. Ze zouden vastgeroest zijn in hun opvattingen en niet goed mee kunnen komen met de huidige technologieën. Ook dit is lang niet altijd het geval. Sterker nog: ze brengen in vergelijking met jongere collega’s juist méér waardevolle kennis en praktijkervaring uit eerdere functies met zich mee die ze kunnen gebruiken bij hun nieuwe functie. Een meerjarige (vak)opleiding is dan vaak niet meer nodig, maar in het kader van een leven lang leren loont het zeker om ook je 55-plussers regelmatig kortere trainingen of verdiepingscursussen te laten volgen. Zo blijven ze bij in het vakgebied en weet je zeker dat al je personeel altijd over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. 

Gemotiveerd en loyaal

Ook zijn 55-plussers minder snel geneigd te gaan ‘jobhoppen’ doordat ze over het algemeen tegen het einde van hun carrière aan zitten. Door het pessimistische beeld dat vaak in de media geschetst wordt, zijn 55-plussers vaak dankbaar en daardoor extra gemotiveerd om bij jouw organisatie te blijven werken en zullen zich maar al te graag willen bewijzen.  

Diverse organisatie

Een leercultuur creëren binnen je organisatie kan natuurlijk door het aanbieden van genoeg scholings- en ontwikkelingsmogelijkheden. Maar je personeel van elkaar laten leren is minstens zo waardevol. Iedere generatie bezit eigen kwaliteiten en kunnen elkaar door samen te werken perfect aanvullen. Een diverse, inclusieve organisatie zorgt op zijn beurt weer voor een hogere productiviteit en werktevredenheid. 

Financiële voordelen en regelingen voor de werkgever

Twijfel je nog steeds of het in jouw situatie wel écht loont om een meer ervaren medewerker in dienst te nemen? Om de werkloosheid onder 55-plussers tegen te gaan is er vanuit de overheid een aantrekkelijk loonkostenvoordeel in het leven geroepen. Hiermee krijg je als werkgever per 55-plusmedewerker € 3,06 per verloond uur vergoed tot een maximum van € 6.000,- per jaar gedurende een periode van 3 jaar. 

Wil je zeker weten of een medewerker een match is met de functie? Via het UWV kan een medewerker gemakkelijk een proefplaatsing aanvragen met behoud van WW-uitkering. Zo kun je als bedrijf zonder financiële risico’s kennismaken met een medewerker. Mocht je medewerker onverhoopt toch in de ziektewet belanden tijdens het dienstverband, dan bestaat er ook een compensatieregeling waarbij het UWV de Ziektewetuitkering voor haar rekening neemt.  

55-plussers in dienst? Zorg dat ze duurzaam inzetbaar blijven

Goede werknemers wil je natuurlijk het liefst zo lang mogelijk behouden. Een belangrijke eerste stap is om te zorgen voor een goed 55-plusbeleid. Hiermee bouw je samen aan een vitale en veilige toekomst zonder daarbij te veel nadruk te leggen op de leeftijd van je medewerker. Hierbij zijn twee dingen van belang: 

Beperk fysieke belasting

Kijk samen met je medewerker naar de risicofactoren binnen de functie die (op lange termijn) voor fysieke klachten zouden kunnen zorgen. Bespreek de alternatieven en zorg waar nodig voor aangepaste werkzaamheden voor je 55-plusmedewerkers.   

Focus op ontwikkeling

Bied voldoende doorontwikkelingsmogelijkheden binnen het bedrijf. Als je medewerker zijn functie ontgroeid is (of ter preventie van eerdergenoemde fysieke beperkingen) wil je hem of haar natuurlijk helpen om te groeien in een beter passende functie. Kijk dus samen naar de behoeften, kwaliteiten en aandachtspunten van je medewerker en pas de scholing hier regelmatig op aan.  

Hulp nodig bij het vinden van de juiste scholing voor 55-plussers?

Heb je meerdere 55-plussers binnen je bedrijf en wil je hen zo efficiënt mogelijk inzetten? Opleiding.nl denkt graag met je mee over passende opleidingen en trainingen voor iedereen binnen je organisatie. Zo helpen we jou en je personeel om bij te blijven in de veranderende arbeidsmarkt. Bekijk onze zakelijke oplossingen of boek vrijblijvend een demo.