Goed werkgeverschap, Leren en ontwikkelen

Het groeiende belang van soft skills in de moderne arbeidsmarkt

31 juli 2023

In de snel veranderende arbeidsmarkt van vandaag worden soft skills, zoals communicatie en samenwerking, steeds belangrijker. In dit blog kijken we naar de verwachtingen rondom het belang van soft skills van medewerkers en leggen we je uit hoe je deze ontwikkeling van deze vaardigheden als werkgever kunt stimuleren. 

Annemarijn van den Berg

Online Marketeer
Het belang van soft skills

In de snel veranderende arbeidsmarkt van vandaag worden soft skills, zoals communicatie en samenwerking, steeds belangrijker. Zowel voor het individuele succes van een werknemer, als voor de groei van een organisatie. In dit blog kijken we naar de verwachtingen rondom het belang van soft skills van medewerkers en leggen we je uit hoe je deze ontwikkeling van deze vaardigheden als werkgever kunt stimuleren. 

Veranderende arbeidsmarkt 

De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Functies en werkomgevingen zijn constant aan veranderingen onderhevig en de digitale ontwikkelingen hebben een snelle invloed op onze manier van werken. Uit een onderzoek van UWV (2022) over de toekomstverwachtingen van werkgevers over vaardigheden en scholing komt naar voren dat er verschillende vaardigheden zijn die in de komende vijf jaar steeds belangrijker worden. Naast hard skills zoals vaktechnische kennis en digitale vaardigheden worden in dit onderzoek ook diverse soft skills regelmatig door werkgevers benoemd. Zo denkt 30% van de ondervraagde werkgevers dat communicatieve vaardigheden steeds belangijker worden. Ook aanpassingsvermogen (29%) en samenwerken worden steeds belangrijker, met name binnen grote organisaties. Welke soft skills het belangrijkste zijn, verschilt per ook per sector.  

Investeren in soft skills door middel van scholing 

Het belang van de ontwikkeling van diverse vaardigheden of competenties wordt steeds groter. Maar liefst 92% van de bevraagde werkgevers uit het onderzoek van UWV geeft aan scholing in te gaan zetten om de vaardigheden van hun medewerkers te verbeteren of op peil te houden. Door middel van bijvoorbeeld training en workshops kunnen werknemers niet alleen hun hard skills, maar ook hun soft skills ontwikkelen en versterken. Het belang van het opnemen van soft skills in opleidingsprogramma’s kan niet worden onderschat, dit kan namelijk grote voordelen hebben. Organisaties die investeren in de ontwikkeling van deze vaardigheden zullen een competitief voordeel behalen en succesvol blijven in de dynamische arbeidsmarkt van vandaag. 

De voordelen van de ontwikkeling van soft skills 

Vanwege de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt is het steeds belangrijker voor medewerkers binnen organisaties om over de juiste soft skills te bezitten. Investeren in de ontwikkeling van deze vaardigheden heeft namelijk veel voordelen voor zowel werknemer als werkgever. We hebben een aantal belangrijke voordelen voor je op een rij gezet: 

Verbeterde teamdynamiek 

Het ontwikkelen van soft skills zoals effectieve communicatie en samenwerking resulteert in een verbeterde teamdynamiek. Werknemers die goed kunnen samenwerken en communiceren, zijn in staat om efficiënter te werken en problemen gezamenlijk op te lossen. Hierdoor stijgt de productiviteit van het team en zullen de resultaten ook verbeteren. 

Klanttevredenheid  

Soft skills zoals communicatievaardigheden hebben een directe invloed op de klanttevredenheid. Werknemers die beschikken over sterke communicatieve vaardigheden en empathie kunnen klanten beter begrijpen en effectief inspelen op hun behoeften. Dit leidt tot een verbeterde klantervaring, hogere klantloyaliteit en positieve mond-tot-mondreclame.  

Toekomstbestendigheid  

Organisaties die investeren in de ontwikkeling of het op peil houden van soft skills van werknemers zijn toekomstbestendig. Veel soft skills stellen werknemers namelijk in staat om zich bijvoorbeeld aan te passen aan veranderingen of om nieuwe technologieën te omarmen Dit vergroot de veerkracht en wendbaarheid van de organisatie in de snel veranderende arbeidsmarkt. 

Personeel werven en behouden 

Het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden op het gebied van soft skills is een belangrijke factor in het creëren van een positieve werknemerservaring. Medewerkers zullen zich meer gewaardeerd en gemotiveerd voelen wanneer zij zien dat een werkgever in hun ontwikkeling investeert. Deze positieve ervaring is essentieel om het verloop van medewerkers laag te houden en helpt daarbij ook om aantrekkelijk te zijn voor potentiële nieuwe werknemers. 

Alle opleidingen en trainingen op één leerplatform 

In dit blog heb je kunnen lezen over het belang van investeren in de ontwikkelmogelijkheden van je medewerkers. Het organiseren van deze mogelijkheden kan een behoorlijke uitdaging zijn. Opleiding.nl biedt een antwoord op alle opleidingsvraagstukken met een alles-één-leerplatform. Hier kunnen je medewerkers gemakkelijk de opleiding of training vinden die het best aansluit op hun ontwikkelbehoeftes. Tegelijkertijd helpen we organisaties geld te besparen én helpen we processen te versimpelen door werkzaamheden uit handen te nemen. 

Benieuwd naar de voordelen die ons leerplatform kan bieden voor jouw organisatie? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in met één van onze experts.  

 

Demo aanvragen?

Opleiding.nl laat jou graag zien wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen. Boek daarom direct een vrijblijvende demo, ontdek onze dienstverlening en stel al je prangende vragen aan onze experts.

Boek een demo