Goed werkgeverschap

Onboarding: de sleutel tot het binden van geworven talent

27 oktober 2023

In de competitieve arbeidsmarkt van vandaag is een goed onboardingsproces voor je nieuwe medewerkers essentieel. Hiermee leg je immers de basis voor het verdere verloop van het dienstverband. Belangrijk dus om dit goed aan te pakken. In deze blog lichten we vier onderdelen uit die niet mogen ontbreken in een sterke onboarding.

Annemarijn van den Berg

Online Marketeer

Het is gelukt: na goed zoeken heb je dé perfecte kandidaat gevonden voor de openstaande functie in je organisatie. Maar nu begint het pas! In de competitieve arbeidsmarkt van vandaag is een goed onboardingsproces voor je nieuwe medewerkers essentieel. In de eerste weken kijk je namelijk niet alleen of de werknemer geschikt is voor de functie, het is ook het moment om een goede indruk te maken als organisatie. Je wilt je geworven talent immers ook graag behouden!

Zeker binnen grote organisaties kan een goede onboarding best een uitdaging zijn. Met het onboarden geef je de nieuwe medewerker niet alleen een warm welkom; je legt hiermee de basis voor het verdere verloop van het dienstverband. Belangrijk dus om dit goed aan te pakken. In deze blog lichten we vier onderdelen uit die essentieel zijn in een sterke onboarding.

Onboarding als fundament van een goed dienstverband

Een doordachte onboarding is als het fundament van een gebouw: het vormt de basis waarop alle verdere ontwikkeling wordt gebouwd. Maar waar moet je nu precies op letten bij het neerzetten van een sterke onboarding? We hebben vier focuspunten die niet mogen ontbreken voor je op een rijtje gezet:

 • Kennismaking met nieuwe collega’s.

  Starten met een nieuwe baan in een nieuwe omgeving kan behoorlijk spannend zijn. Zorg daarom dat er voldoende mogelijkheid is voor je nieuwe medewerker om de nieuwe collega’s te ontmoeten en een netwerk op te bouwen binnen je organisatie. Dit biedt niet alleen een welkom gevoel, maar maakt het ook makkelijker om hulp te vragen én bevordert de teamdynamiek. 

 • Kennismaken met de werkcultuur.

  Onboarding is een goed moment om de nieuwe medewerker kennis te laten maken met de werkcultuur. Naast de inhoud van de werkzaamheden is werkcultuur een belangrijk aspect van werknemerstevredenheid. Het is dus prettig voor je nieuwe medewerker om een goed beeld te krijgen van wat de organisatie drijft en waar ze voor staat. (Lees ook onze whitepaper ‘De oplossing voor personeelstekort: De impact van een goede employee experience‘)

 • Duidelijke verwachtingen en doelen stellen.

  Voor nieuwe medewerkers is het fijn om te weten wat er precies van hen verwacht wordt, zowel voor de eerste paar weken als voor de periode die daarop volgt. Wanneer de onboarding gekoppeld wordt aan duidelijke doelen kunnen medewerkers zich focussen op de juiste zaken. Dit versnelt het onboardingsproces en bevordert ook de betrokkenheid.  

 • Ruimte voor leren en ontwikkelen.

  Een belangrijk onderdeel van werknemerstevredenheid is de mogelijkheid om jezelf te kunnen ontwikkelen. Door hier al tijdens het onboarden aandacht aan te besteden toon je direct goed werkgeverschap. Ook geef je een medewerker direct de kans om zich snel te ontwikkelen binnen de nieuwe functie. Aandacht en ruimte voor leren en ontwikkelen tijdens het onboarden kan zorgen voor een korte inwerkperiode, meer flexibiliteit van de medewerker en een hogere betrokkenheid. Zo vergroot je ook de kans dat je je nieuw geworven talent voor een langere periode aan je kunt binden.

Dé start voor een dienstverband vol ontwikkeling

Kortom: een sterke onboarding is veel meer dan alleen een mooi welkomstpraatje. Het is de perfecte kans om een stevig fundament te leggen voor zowel een nieuwe medewerker als de organisatie. Door het onboardingsproces goed aan te pakken en leren en ontwikkelen vanaf moment één te integreren, kunnen medewerkers snel groeien in hun rol en dragen ze ook direct bij aan de groei van de organisatie. 

Om dit te bewerkstelligen is het niet alleen van belang dat de mogelijkheden tot ontwikkeling aanwezig zijn; de activatie van medewerkers om deze mogelijkheden te benutten is net zo belangrijk! Bij Opleiding.nl houden onze experts zich elke dag bezig met het stimuleren van leerculturen binnen organisaties. Naast ons gebruiksvriendelijke alles-in-één leerplatform denken we graag met je mee om de leercultuur binnen je organisatie te laten opbloeien. Zo zorgen we ervoor dat al je medewerkers, of ze nu net beginnen of al jaren meedraaien, enthousiast worden om met hun ontwikkeling aan de slag te gaan.

Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Maak dan geheel vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek.