Leren en ontwikkelen

Waarom het volgen van een opleiding kan bijdragen aan werkgeluk en succes

12 maart 2024

Door medewerkers de mogelijkheid te bieden opleidingen te volgen, kun je als organisatie werkgeluk creëren. En dat is niet alleen positief voor je medewerkers, maar ook voor de hele organisatie. Lees verder en ontdek waarom!

Patrick Honing

Content marketeer
Hoofdfoto blog Waarom een opleiding kan bijdragen aan werkgeluk (en succes van de organisatie)

De krapte op de arbeidsmarkt is nog steeds voelbaar en dus valt het niet mee om nieuwe talenten aan te trekken. Het is belangrijk om je als organisatie te focussen op dingen waar je wél invloed op hebt. Werkgeluk is een van de factoren die potentiële medewerkers over de streep kan trekken om voor jou te komen werken. En werkgeluk ontstaat mede door het aanbieden van opleidingen voor ontwikkeling. Daar gaan we in dit blog dieper op in. Veel leesplezier! 

Investeer in je potentiële medewerkers

Gezien de huidige situatie op de arbeidsmarkt vraag je je als organisatie af: hoe vallen we op en kunnen we talent overtuigen om voor ons te kiezen? Een van de opties die je hebt, is het aanbieden van opleidingen, trainingen en cursussen. Wanneer potentiële medewerkers zien dat er bij jou volop mogelijkheden zijn om met leren en ontwikkelen aan de slag te kunnen gaan, zullen zij dat als zeer interessant ervaren. Maar niet alleen potentieel talent, ook je eigen medewerkers zullen maar al te blij zijn wanneer ze de mogelijkheid hebben zichzelf verder te ontwikkelen met het volgen van een opleiding.  

Blog foto Waarom een opleiding kan bijdragen aan werkgeluk 1

Opleidingen en ontwikkeling dragen bij aan werkgeluk

Wat maakt het dat werknemers gelukkig worden van het volgen van een opleiding? Dat heeft vooral te maken met perspectief en de mogelijkheid om met persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan. Werknemers die de kans krijgen om hun vaardigheden uit te breiden en nieuwe kennis op te doen, ervaren over het algemeen een groter gevoel van werkplezier. Ook het feit dat zij erkenning krijgen en worden gezien en gewaardeerd, draagt enorm bij aan het ervaren werkgeluk. Dit positieve gevoel werkt door naar de werkomgeving en draagt uiteindelijk ook bij aan een gezonde werkcultuur binnen de organisatie.  

Positieve invloed op loopbaanontwikkeling

Dat een opleiding volgen voor (potentiële) medewerkers bijdraagt aan werkgeluk, kan ook breder getrokken worden. Het heeft namelijk ook een positieve werking op de loopbaanontwikkeling. Ga maar na: werknemers die opleidingen volgen – en uiteindelijk ook succesvol afronden – hebben vaak verbeterde carrièremogelijkheden. Zij kunnen zich beter aanpassen aan ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en hebben vaak een beter vooruitzicht als het gaat om hun loopbaan.  

Blog afbeelding Waarom een opleiding kan bijdragen aan werkgeluk 2

Organisaties worden wendbaarder en flexibeler

Het is een gegeven dat de veranderingen in de markt zich in een rap tempo opstapelen. Wanneer je opleidingen aanbiedt, leidt dat dus niet alleen tot meer werkgeluk, maar ook dat je je als organisatie makkelijker kunt wapenen tegen veranderingen en wendbaarder bent. Met het aanbieden van opleidingen beschikken je medewerkers namelijk over de vaardigheden die essentieel zijn voor het werk en is hun kennis ook altijd up-to-date. Dit zorgt ervoor dat je als een aantrekkelijke werkgever wordt gezien door nieuw talent. 

Professionals die bijdragen aan een sterke employer brand

En dan komen we bij het ultieme doel: een dusdanige mate van werkgeluk creëren zodat iedereen zich thuis voelt in de organisatie. Dit heeft een groot voordeel, want het investeren van persoonlijke groei van je medewerkers zorgt ervoor dat zij je organisatie sneller aanbevelen bij anderen. Dat resulteert dan weer in een sterke employer brand, wat jou ongetwijfeld gaat helpen in het aantrekken en behouden van medewerkers en de onboarding van nieuw personeel. Daarover lees je meer in onze whitepaper ‘De oplossing voor personeelstekort: De impact van een goede employee experience’. Huidige medewerkers zullen eerder een stap intern overwegen voordat ze hun horizon verbreden buiten de organisatie. Dat is wat je als organisatie wil! 

In dit blog heb je kunnen lezen hoe belangrijk het aanbieden van opleidingen is om werkgeluk te creëren en de basis te leggen voor een succesvolle organisatie. Wij geloven in de kracht van leren en ontwikkelen en helpen je dan ook graag met alle L&D-vraagstukken die jouw organisatie heeft. Wil je advies op dit gebied, neem dan contact met ons op en vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan!