Klantcase

Opleiding.nl en UWV stimuleren de werkhervatting van cliënten

Klantcase UWV

UWV wil zijn cliënten graag op weg helpen naar een nieuwe baan. De organisatie zoekt daarbij naar een duurzame interventie die toekomstbestendig is. Het ziet dat een leven lang ontwikkelen daar perfect in past en dat scholing een middel is dat daar aan kan gaan bijdragen. Jan-Willem de Bruin is contract- en leveranciersmanager bij UWV en werkt nu anderhalf jaar bij de organisatie. Hij draagt als projectleider de verantwoordelijkheid voor de wijziging die UWV aanbrengt in het inkoopkader scholing. Ook heeft hij samen met zijn collega’s vanuit het ministerie de opdracht gekregen om vorm te geven aan een pilot voor taaltrainingen.

Duurzame kansen op de arbeidsmarkt

De pilot is inmiddels gestart in vier vestigingen en zal uiteindelijk 200 deelnemers tellen die uit WGA- en WIA-cliënten bestaan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat functionele taaltrainingen kunnen bijdragen aan het succes van hun leerwerktraject. De doelstelling van de pilot is het stimuleren van werkhervatting onder deze groepen. Een mooi project, maar Jan-Willem ziet nog voldoende uitdagingen. “Het is niet een kwestie van alleen maar even een nieuwe baan nemen, arbeidsbemiddeling en een stukje coaching. Er moeten ook instrumenten als re-integratie, voorzieningen en scholing worden ingezet. Opleidingen kunnen daarin een belangrijke rol spelen.”

Opleiding.nl in het vizier

Jan-Willem beheert bij UWV de opleiders van opleidingsinstituut Salta Group als account. Op die manier kwam hij in contact met Opleiding.nl – ook onderdeel van Salta Group. Aangezien het UWV aanvankelijk niet lukte om inzichtelijk te krijgen welk aanbod van taaltrainingen ze moesten inkopen, ging Jan-Willem in gesprek met Salta Group. “We zijn de mogelijkheden verder gaan verkennen totdat ik opeens bij Opleiding.nl zat. Want Opleiding.nl heeft hebben een mooi platform, waarop je alles kunt creëren en de regie voert over wat er op dat platform gezet wordt. Dit heb ik bij onze projectleider van het werkbedrijf neergelegd en die was heel enthousiast. Op die manier zijn we gestart met vier vestigingen voor de pilot.”

De regisseur van het scholingsaanbod

Het probleem waar UWV voor stond, was dat deze vier vestigingen niet konden aangeven waar ze behoefte aan hadden op het gebied van taaltrainingen. Bovendien was er ook sprake van een spanningsveld, omdat UWV niet op het beleidsterrein van gemeenten mocht komen met inburgering. ”Het doel is dat we elke vraag die een arbeidsdeskundige heeft, moeten kunnen faciliteren. Hiervoor vonden we het platform van Opleiding.nl heel geschikt”, vertelt Jan-Willem. Hij vervolgt: “Je geeft namelijk heel veel mogelijkheden aan de arbeidsdeskundige en zijn cliënt, want zij zijn samen de regisseur van de opleidingen die ze gaan inzetten. En vanuit mijn functie heeft het als voordeel dat ik te maken heb met één overeenkomst met één partij, waarop ik kan sturen en tegelijkertijd de regie heb over het scholingsaanbod.

Positieve ontwikkelingen

Jan-Willem is erg te spreken over de ontwikkelingen die de samenwerking met Opleiding.nl tot nu toe opleveren. “Arbeidsdeskundigen kunnen inloggen op het platform en hun eigen trajecten inzetten en monitoren. Opleiding.nl heeft bij de vier vestigingen workshops gegeven over hoe hun platform werkt. Daarbij zijn arbeidsdeskundigen ingelicht over hoe je kunt signaleren dat iemand een taalachterstand heeft. Inmiddels zijn er al tientallen aanvragen ingediend op het platform.” Over de TOA-toets die mensen moeten doen voor de pilot is Jan-Willem ook zeer positief. “Deze toets vind ik erg prettig, want hiermee krijg je een goed beeld van waar een kandidaat nou eigenlijk staat. Van daaruit kun je een heel goed leertraject opstellen. Ik verwacht dat deze dienstverlening echt een succes gaat worden.”

Vertrouwen in de toekomst

Vanuit het ministerie heeft UWV de opdracht om 250 taaltrainingen in te kopen en 100 extra leerwerk-trajecten te realiseren in de WGA-doelgroep. Het project loopt nog twee jaar door en Jan-Willem ziet het met vertrouwen tegemoet. “Het boeiende is dat je met dit project kunt achterhalen waar behoefte aan is. Moeten we ons bijvoorbeeld alleen richten op mensen met een taalachterstand, of ook op mensen die met een goed leerpad een hogere functie kunnen bekleden? Daar kunnen we in de toekomst ook weer andere leertrajecten voor vrijmaken. Op dat vlak wil Opleiding.nl UWV ook faciliteren. Als wij bijvoorbeeld 20 opleidingstrajecten inkopen, dan kunnen we gebruikmaken van de expertise van Opleiding.nl om te kijken welke opleidingen we het best kunnen inzetten.”

Benieuwd wat Opleiding.nl voor jouw organisatie kan betekenen?

Boek nu een vrijblijvende demo, ontdek hoe het platform van Opleiding.nl werkt en stel al je vragen aan onze deskundigen.

Boek een demo
“De samenwerking met Opleiding.nl is heel laagdrempelig. Ze denken graag met ons mee over hoe zij in onze vraagstukken kunnen faciliteren.”

Jan-Willem de Bruin

Contract- en leveranciersmanager

Overige cases

Opleiding.nl en Alpina Group maken leren en ontwikkelen laagdrempelig

Bekijk case

Opleiding.nl en UWV stimuleren de werkhervatting van cliënten

Bekijk case
Jan-Willem de Bruin - UWV

Opleiding.nl en DeWerkgever werken samen aan duurzame inzetbaarheid

Bekijk case
Edward Belgraver