Opleiding.nl aan het woord

Helpt een opleidingsintermediair bij het creëren van een leer- en ontwikkelcultuur?

8 september 2023

Opleiding.nl-directeur Steven Steenbergen ziet dat het opstellen van een duidelijk en breed gedragen opleidingsbeleid een must is voor organisaties om een leer- en ontwikkelklimaat te creëren. Maar hoe kun je dat bereiken, en kan een opleidingsintermediair daarbij helpen?

Patrick Honing

Content marketeer
OPL aan het woord Helpt een opleidingsintermediair bij het creëren van een leer - en ontwikkelcultuur?

Opstellen van een gedegen opleidingsbeleid

Het creëren van een leer- en ontwikkelcultuur… Het klinkt makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Alleen maar even een online platform lanceren of een catalogus van online trainingen neerzetten en “succes ermee!” roepen is natuurlijk niet voldoende. Het vraagt om meer dan dat. Een belangrijke voorwaarde voor een goed leer- en ontwikkelklimaat, is het opstellen van een helder en gedragen opleidingsbeleid. 

Hierbij gebruik ik bewust het woord ‘gedragen’, want het wordt een moeilijk verhaal als niet alle neuzen dezelfde kant op staan. Daarom is het heel belangrijk dat het management en de directie dezelfde visie hebben (of ontwikkelen) op leren en ontwikkelen. 

Ontwikkelbeleid bepalen

Bij het bepalen van een ontwikkelbeleid moet er ook bij heel praktische zaken worden stilgestaan: 

  • Mag het volgen van een opleiding onder werktijd of toch liever in eigen tijd?
  • Welk opleidingsbudget is er per medewerker, kan het worden opgebouwd en heeft hij of zij hier recht op?
  • Ga je werken met een scholingsovereenkomst en wat leg je hier in vast? En wanneer moet een medewerker een scholingsovereenkomst tekenen en wanneer niet?

Naast bovengenoemde zaken zijn er nog tal van vragen die je jezelf als organisatie moet stellen en waarover brede afspraken gemaakt dienen te worden. De antwoorden op deze vragen zijn bepalend voor de mate waarin je als organisatie echt wilt en kunt inzetten op een leercultuur. Maar naast alle regels en richtlijnen is er één factor die misschien wel het belangrijkst is: de direct leidinggevende.

De rol van leren en ontwikkelen

Als we naar het creëren van een leercultuur kijken, is het heel raar dat de ene leidinggevende vol inzet op ontwikkeling – waarbij medewerkers zichzelf ongelimiteerd mogen ontwikkelen onder werktijd, terwijl bij de andere leidinggevende hemel en aarde bewogen moeten worden om die ene training te mogen volgen. En dan het liefst in de eigen tijd van de medewerker, die daarnaast ook een deel van de kosten dient te betalen. Daar komt nog bovenop dat de medewerker een scholingsovereenkomst moet tekenen die zegt dat je de opleiding moet terugbetalen als je binnen een bepaalde periode vertrekt bij de organisatie.   

Daarom is het heel belangrijk dat je als managementteam met elkaar in gesprek gaat over de rol van leren en ontwikkelen binnen de organisatie. Wie wil de organisatie eigenlijk zijn en in welke mate is het mogelijk om in te zetten op leren en ontwikkelen? En wat voor invloed heeft het op de organisatie en de bedrijfsvoering? Vanuit dit gesprek kun je verder kijken naar het te bepalen beleid en welke mogelijkheden je jouw medewerkers kunt geven om zichzelf te ontwikkelen. 

Hulp van de opleidingsintermediair

Een opleidingsintermediair kan je helpen om intern de juiste vragen te stellen en je managementteam met concrete korte workshops te trainen in het opzetten van een leercultuur. Ook ondersteunt het in het concretiseren van het beleid en dit te vertalen naar de werkplek met bijvoorbeeld All You Can Learn en het faciliteren van opleidingsadvies (eventueel op locatie). Wil jij weten hoe Opleiding.nl je kan helpen met het (verder) creëren van een leercultuur? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We staan graag voor je klaar! 

Demo aanvragen?

Bij Opleiding.nl vertellen onze professionals graag over onze dienstverlening. Ben jij nieuwsgierig naar onze meerwaarde voor jouw organisatie, boek dan snel een vrijblijvende demo en kom alles te weten over Opleiding.nl!

Boek een demo