Kostenverlaging

Je personeel scholen? Met deze subsidies houd je het betaalbaar

7 februari 2023

Scholing van werknemers is erg belangrijk voor de groei van een bedrijf en het werkgeluk van medewerkers. Maar hoe houd je het opleiden van medewerkers betaalbaar?

Zoëll Yan-Karamat Ali

Content marketeer

Scholing van werknemers is erg belangrijk voor de groei van een bedrijf. Daarnaast heeft het positieve invloed op het werkgeluk én de binding met je bedrijf. Toch weerhoudt het prijskaartje veel bedrijven ervan om scholing te stimuleren. Zonde, want er bestaan verschillende subsidies en regelingen om scholing stukken betaalbaarder te maken. We zetten de huidige regelingen graag voor je op een rijtje:

  • Subsidieregeling Praktijkleren
  • O&O-fondsen
  • STAP-budget
  • LevenLangLerenKrediet
  • NL Leert Door

Welke zakelijke subsidies zijn er in 2023?

Als werkgever heb je diverse mogelijkheden om je werknemers om-, na- of bij te scholen. Voor welke subsidies jouw organisatie in aanmerking komt, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de sector waarin je bedrijf actief is, en of je praktijk- of leerwerkplaatsen aanbiedt.

Subsidieregeling Praktijkleren

Bied je als werkgever een praktijk- of leerwerkplaats aan? Dan kun je tussen 2 juni en 15 september 2023 weer gebruikmaken van de Subsidieregeling Praktijkleren. Deze subsidie van € 2.700,- is bedoeld als een tegemoetkoming in de kosten die je maakt voor het begeleiden van leerlingen.

In sommige sectoren, zoals de landbouw of andere zogenaamde tekortsectoren, geldt een aanvullende subsidie. Weten of je in aanmerking komt voor de Subsidieregeling Praktijkleren? Bekijk de website van het RVO.

O&O-fondsen

Ook bij O&O-fondsen (Opleidings- en ontwikkelingsfondsen) kun je terecht voor een financiële bijdrage in de scholing van personeel. Denk bijvoorbeeld aan verplichte scholing voor medewerkers binnen de metaalindustrie of periodieke bijscholing voor ambulancepersoneel. Of jouw bedrijf in aanmerking komt voor een O&O-subsidie binnen je bedrijfssector kun je terugvinden op O&Overzicht.

Particuliere subsidies en regelingen

Naast de zakelijke tegemoetkomingen zijn er ook particuliere regelingen waar jouw personeel voor in aanmerking kan komen. Deze aanvragen gebeuren op eigen initiatief van je personeel, maar niet iedere werknemer is hiervan op de hoogte. Heb je een beperkt scholingsbudget? Dan loont het zeker om je personeel te attenderen op deze subsidies.

  • STAP-budget

Eén van de meest bekende subsidieregelingen op dit moment is het STAP-budget. Via het UWV kunnen jouw werknemers tot € 1.000,- korting ontvangen op het lesgeld van een opleiding of cursus.

Is een opleiding of cursus duurder dan € 1.000,-? Dan kun je je werknemers tegemoet komen met een werkgeversbijdrage waarmee je de resterende kosten betaalt. Zo stimuleer je de groei van je personeel en houd je de kennis binnen je bedrijf op peil. En daarmee draag je weer bij aan een positieve employee experience op de werkvloer!

Benieuwd welke opleidingen allemaal te volgen zijn met het STAP-budget? Bekijk het aanbod STAP-opleidingen.

  • LevenLangLerenKrediet

Wil een werknemer een erkend MBO- of HBO-diploma halen om verder te kunnen groeien binnen het bedrijf? Dat is natuurlijk alleen maar aan te moedigen. Maar soms heb je als werkgever niet de financiële middelen om de volledige opleiding te bekostigen. Dan kan je werknemer een beroep doen op het LevenLangLerenKrediet van de overheid. Dit is feitelijk geen subsidie, maar een renteloze lening die bijna het volledige bedrag van het lesgeld dekt. Enkele uitzonderingen die niet onder het LLLK vallen, zijn literatuur- en arrangementskosten bij bepaalde opleiders.

Betaal je als werkgever een gedeelte van de opleiding mee? Dan wordt dit in mindering gebracht op het maximaal te lenen bedrag.

  • NL Leert Door

NL Leert Door biedt ruim 800 gratis trainingen waarmee je jouw personeel van de juiste scholing kunt voorzien. Dit kan erg handig zijn voor vaardigheden die belangrijk zijn voor het uitoefenen van een functie binnen jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van zakelijke brieven, een gevorderdencursus Excel of een DevOps-training. Daarnaast kun je je werknemers extra aansporen zich verder te ontwikkelen zonder dat je daar de hoofdprijs voor betaalt.

Let op: voor deze regeling geldt: op = op. NL Leert Door loopt in elk geval nog tot en met 31 maart 2023. Bekijk het volledige overzicht beschikbare trainingen.

Liever geen gedoe?

In de scholing van personeel kan behoorlijk wat tijd en geld gaan zitten. Gelukkig kunnen de beschikbare subsidies flink helpen om deze kosten te drukken. Wil je naast kostenbesparing ook graag af van de administratieve rompslomp? Bekijk dan eens ons All You Can Learn-abonnement of onze zakelijke maatwerkoplossing. Of boek direct een demo om te zien wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen.