Opleidingsbudget voor je personeel? Zó besteed je het optimaal!
Het beschikbaar stellen van een opleidingsbudget binnen je organisatie heeft veel voordelen. Toch komt het in de praktijk vaak voor dat een aanzienlijk deel van het budget niet gebruikt wordt. […]
Zoëll Yan-Karamat Ali
Content marketeerHet beschikbaar stellen van een opleidingsbudget binnen je organisatie heeft veel voordelen. Toch komt het in de praktijk vaak voor dat een aanzienlijk deel van het budget niet gebruikt wordt. En dat is zonde! Hoe zorg je er als organisatie voor dat je personeel zich met het opleidingsbudget blijft ontwikkelen?
Wat is een opleidingsbudget?
Opleidingsbudget is een potje dat een bedrijf jaarlijks reserveert voor extra scholing van personeel. Vanuit dit budget kunnen zij trainingen of opleidingen volgen waarmee ze hun persoonlijke vaardigheden kunnen aanscherpen of kunnen doorgroeien binnen jouw bedrijf.
Het opleidingsbudget is iets anders dan de verplichte scholingskosten die noodzakelijk zijn voor het uitoefenen van de functie. Denk hierbij aan veiligheidstrainingen of een jaarlijkse BHV-cursus. Werkgevers zijn sinds 1 augustus 2022 verplicht om deze kosten voor de werknemer te betalen. Het is aan te raden om deze kosten in te calculeren buiten het opleidingsbudget, zodat je medewerkers zich zorgeloos kunnen blijven ontwikkelen.
Voordelen van een opleidingsbudget binnen je organisatie
In tegenstelling tot de verplichte scholingskosten ben je als werkgever niet verplicht om te voorzien in een opleidingsbudget. Maar anno 2023 is het mede door de krapte op de arbeidsmarkt wel heel verstandig om hierover na te denken. We noemen de belangrijkste voordelen.
Voordelen voor je personeel
Als je personeel zich kan blijven ontwikkelen heeft dat natuurlijk gevolgen voor de werknemers zelf: doordat ze kunnen kiezen welke opleiding of training ze volgen, hebben ze het gevoel dat hun ontwikkeling ertoe doet. Dit leidt tot meer werkgeluk en een betere employee experience.
Voordelen voor de werkgever
Stel je als werkgever een opleidingsbudget beschikbaar, dan zegt dit ook iets over jouw werkgeverschap. Goed werkgeverschap zorgt er namelijk voor dat je personeel gemotiveerd is om voor je organisatie te blijven werken.
Met een opleidingsbudget investeer je in feite ook in de toekomst van je bedrijf: regelmatige scholing verbetert uiteraard ook de prestaties binnen het bedrijf en draagt bij aan duurzame inzetbaarheid. Zo stimuleer je medewerkers om zich op de langere termijn aan jouw organisatie te binden.
Meer weten over duurzame inzetbaarheid? Download onze whitepaper Het rendement van duurzame inzetbaarheid.
Groot deel van opleidingsbudget blijft onbenut
Een extra scholingspotje heeft dus veel voordelen voor zowel werknemer als organisatie. Hoe komt het dan dat het opleidingsbudget bij veel bedrijven niet optimaal benut wordt? Hiervoor zijn meerdere redenen oorzaken te bedenken.
Zo kan het zijn dat medewerkers helemaal niet afweten van het bestaan van het opleidingspotje binnen de organisatie. Of ze voelen zich bezwaard om het onderwerp aan te snijden omdat het toch om aanzienlijke bedragen kan gaan. Het is dus altijd een goed idee om je personeel hierop te attenderen.
Ook tijdgebrek of het ontbreken van een opleidingsplan kunnen ervoor zorgen dat er budget blijft liggen. Scholing kan erg veel administratieve rompslomp met zich meebrengen waar werkgevers niet op zitten te wachten.
Hoe besteed je het opleidingsbudget optimaal?
Hoe je als werkgever dan wél genoeg rendement kunt halen uit het opleidingsbudget blijft voor veel organisaties een lastige vraag. Door je medewerkers vaker te herinneren aan het bestaan van het budget kom je al een heel eind. Ook een opleidingsplan opstellen kan hierbij helpen. Dan is het goed om te weten dat er meerdere manieren zijn om je personeel te laten (bij)scholen:
- Medewerkers individuele trainingen laten volgen
- Incompany en maatwerk
- All-You-Can-Learn
Individuele trainingen
In veel gevallen komen werknemers zelf met een vakgerichte opleiding of training die ze graag zouden willen volgen. Zij kunnen zich zelf inschrijven en jij ontvangt de factuur. Voor kleine bedrijven is dit ‘opleiden op verzoek’ vaak de standaard. Nadelen zijn dat individuele opleidingen vaak prijzig zijn en per opleiding veel financiële afwikkeling met zich meebrengen.
Incompany en maatwerk
Incompany- en maatwerktrajecten zijn voor veel organisaties een interessante tussenoplossing. Doordat meerdere medewerkers of zelfs hele afdelingen samen hetzelfde opleidingstraject volgen, heb je als werkgever minder omkijken naar de administratieve afwikkeling. Ook zijn incompany- en maatwerktrajecten in verhouding goedkoper dan individuele scholing.
All You Can Learn voor je organisatie
Is scholing een belangrijk onderwerp voor je organisatie maar heb je weinig tijd om je erin te verdiepen? Dan kun je ook kiezen voor All You Can Learn. Dit is een unieke totaaloplossing waarmee je jouw personeel voor een vast bedrag per jaar voorziet van het beste en meest actuele opleidingsaanbod. Ook het administratieve gedeelte wordt uit handen genomen. Zo weet je zeker dat je het opleidingsbudget van je organisatie optimaal benut!
Ook je opleidingsbudget optimaal benutten?
Opleiding.nl biedt meerdere zakelijke oplossingen voor incompany- en maatwerktrajecten waarmee je personeel zich voordelig kan blijven ontwikkelen. Liever helemaal ontzorgd worden? Met onze All You Can Learn-oplossing nemen we je graag al het werk uit handen.
Wat je wens ook is, we helpen je. Neem contact op met een van onze adviseurs of boek vandaag nog een demo.