De top 5 L&D-trends van 2024

2 februari 2024

Wat staat er allemaal te gebeuren in de wereld van L&D in 2024? We hebben de top 5 L&D-trends van dit jaar zorgvuldig voor je op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

Patrick Honing

Content marketeer
Collega's werken samen op kantoor

Op het moment van schrijven is 2024 net begonnen en kunnen we vooruitkijken naar dit nieuwe jaar. Een jaar waarin veel te gebeuren staat, ook op het gebied van leren en ontwikkelen. In dit blog gaan we samen met jou langs de L&D-trends van 2024.  

Gaan AI en VR traditioneel onderwijs vervangen?

We hebben er al volop aandacht aan besteed in eerdere blogs, want AI en VR zijn in de hedendaagse samenleving niet meer weg te denken. Deze technologische ontwikkelingen spelen – ook als het om leren en ontwikkelen gaat – al een grote rol. Want ga maar na: het gebruik van ChatGPT is inmiddels door veel organisaties volledig omarmt. Gepersonaliseerd leren is een ander voorbeeld van AI. Door middel van deze technologische ontwikkeling sluit het onderwijs beter aan bij de student, met betere uitkomsten en een beter leerproces.  

De toepassing van VR is ook zo’n interessante ontwikkeling met betrekking tot leren en ontwikkelen. Het grote voordeel hiervan is dat studenten meer betrokken zijn en lesstof beter begrijpen én onthouden. Er zijn inmiddels meerdere onderwijsinstellingen die VR-technologie geïntegreerd hebben. Bijvoorbeeld in wetenschappelijke en technische vakken, waarbij studenten virtuele laboratorium-ervaringen kunnen beleven.  

AI in organisaties

Omarm diversiteit en inclusiviteit!

Ook het belang van diversiteit en inclusiviteit is aan bod gekomen in een eerder blog van ons. En dat kan ook niet anders, want dit thema wordt algemeen beschouwd als een belangrijke L&D-trend van 2024. Niet alleen in de organisatie dient men oog te hebben voor diversiteit en inclusiviteit, het moet ook terugkomen in opleidingen en het aanbod daarvan. Je kunt als organisatie bijvoorbeeld leiderschapstrainingen implementeren en leidinggevenden de fijne kneepjes van inclusief leiderschap bijbrengen. Een andere mogelijkheid is het aanbieden van cultuurgevoelige opleidingen. Je hebt immers te maken met diverse culturele achtergronden en communicatiestijlen.  

Inclusieve organisatie

Soft skills voor meer succes

Bekend met soft skills? De focus verschuift meer en meer naar deze vaardigheden en dus verdient deze L&D-trend van 2024 volop aandacht. Soft skills zijn essentieel in een snel veranderende arbeidsmarkt. Het belang ervan werd eerder al duidelijk in een onderzoek uitgevoerd door UWV in 2022. Daarin kwam naar voren dat bepaalde vaardigheden de komende vijf jaar steeds belangrijker worden. Dit zijn communicatieve vaardigheden, aanpassingsvermogen en samenwerken, kortom: soft skills. In hetzelfde onderzoek gaf maar liefst 92% van de ondervraagde werkgevers aan scholing in te zetten om de vaardigheden van hun medewerkers te verbeteren of op peil te houden. En dat is niet gek, want organisaties die investeren in de ontwikkeling van soft skills zullen een competitief voordeel behalen en succesvol blijven in de hedendaagse dynamische arbeidsmarkt.  

Samenwerken is een van de soft skills

Maatwerk voor de medewerker

We benoemden het al even in dit blog: de mogelijkheden die AI biedt met betrekking tot gepersonaliseerde omgevingen voor medewerkers. Zeker met de opkomst van AI is het mogelijk om een gepersonaliseerde leeromgeving te creëren die snel en makkelijk een grote hoeveelheid informatie verwerkt en gebruikt om aangepaste inhoud te creëren. Inhoud die past bij de behoefte en voorkeur van elke medewerker. Gepersonaliseerde leerervaringen zullen in 2024 ondersteund worden door de technologie, autonomie van studenten en een focus op de individuele behoeften en ambities van werknemers. Hier zullen organisaties zeker de vruchten van plukken. 

Gepersonaliseerde leeromgevingen zorgen voor maatwerk voor de medewerker

Microlearning: de trend die onderwijs anders maakt

De laatste L&D-trend van 2024 in ons rijtje is microlearning. In navolging van de eerder genoemde trends is ook deze ontwikkeling van groot belang in onderwijslandschap. Microlearning is een (online) leermethode waarbij informatie wordt opgedeeld in kleine stukjes. Deze informatie wordt daarna aangeboden als korte interactieve modules zoals bijvoorbeeld video’s, quizzen en infographics. De grote voordelen van microlearning zijn flexibiliteit, het besparen van tijd, een betere retentie en een hoge betrokkenheid. Je kunt er alles over lezen in een eerder blog van ons.  

Microlearning is een online leermethode waarbij informatie wordt opgedeeld in kleine stukjes

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er veel interessante ontwikkelingen in de L&D-wereld en hebben organisaties veel mogelijkheden om op de trends van 2024 in te spelen. Opleiding.nl adviseert je graag op het gebied van L&D (en de huidige trends). Wil je meer weten? Vraag dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan, wij komen graag met je in contact!